Seværdigheder omkring Næstved

Sydsjællands lagunekyst og Karrebækstorp skov.

Dette kystområde har fortidens ismasser modelleret til varierede og smukke landskabsformer. Havet fortsætter isens arbejde og flytter klinternes sand og grus, der aflejres som en fremskudt kystlinje, hvorimellem laguner opstår. Fra de kuplede morænebakker ses øer, holme og næs bag kystens småskove, og den samlede mosaik gør grænseområdet mellem vand og land til en dejlig oplevelse på cykel.

Karrebækstorp skov, som ligger i gå afstand fra FARMEN, ved stranden, er også et besøg værd. Skoven er en kystskov på 90 ha., som har ligget der i flere hundrede år og leveret træ til træindustrien samt gode naturoplevelser til skoven og strandens gæster – fra stranden og skovkanten, er der en storslået udsigt over Smålandsfarvandet. Hvis skoven ønskes brugt til større arrangementer, løb m.v., skal skovens ejer, Søren Nielsen, tlf. 27 35 97 28, kontaktes først for at indhente tilladelse.

Der findes et link til skoven www.karrebaekstorpskov.dk som også kan benyttes.

Næstved

Næstved har sine rødder helt tilbage til år 400. Byen opstod på den østlige bred af Susåen. Navnet betyder “rydning på næs”. Fra Næstved Station kan man følge vandreafmærkningen “Lagunestien”. Undervejs gennem byen vil man så passere de historiske bygninger, Sct. Mortens Kirke fra 1200-tallet og Apostelhuset i Riddergade fra 1520. Endvidere kan man ved at tage op ad Købmagergade nå Kirkepladsen med Sct. Peders Kirke fra 1100-tallet, det gamle rådhus fra 1450 samt Stenboderne fra 14-1500 tallet med museum for keramik og glaskunst. Man passerer også den gamle borgmestergård, nu Hotel Kirstine og når til turistbureauet, der er indrettet i et gammelt havnepakhus. Kanalen Indtil 1938 var Karrebæksminde byens ladeplads, men så gravedes den 3,5 km lange kanal og havnen, hvilket gav Næstved en ny storhedstid. Om sommeren sejler båden “Friheden” turister til Gavnø slot og til Karrebæksminde.

Næstved ZOO

Ålestoksvej 2, 4700 Næstved – http://www.zoopark.dk/

Bonbon land.

Gartnervej 2, 4684 Holme-Olstrup – http://www.bonbonland.dk/

Saltø og Borgnakke Skov

Mange gravhøje pryder landskabet ved fjorden. I den varierede Saltø Skov ligger flere høje, og i Borgnakke Skov findes Gæstererhøje, der består af 10 bronzealderhøje, hvoraf de 4 er meget store. Margrethehøj er et velbevaret voldsted og et fint rastested helt ude ved fjorden. På øen Lindholm findes rester af en ringvold. De to anlæg har sandsynligvis værnet om indsejlingen til Næstved.

Næstved – Karrebæk Mølle og Kirke

Den hollandske vindmølle og den hvidkalkede kirke er tydelige landemærker på ruten. Bemærk på bakketoppen præstegården med træ og pumpe på gårdspladsen. Kirken er fra 1300-tallet, bygget i gotisk stil med tilbygget dobbeltkapel og smukke træskærerarbejder.

Karrebæk Fjord

Fjordfiskeriet har været et vigtigt levebrød siden stenalderfolket boede her. Et Klondikeagtigt havnemiljø kan man se i Christian Sørens Havn ud for Lars Thuns Grund. Her byggedes små skonnerter omkring 1860. Flere dele af fjordengene er i dag fredede, og fjordvandet er blevet bedre, så det er muligt at fange, såvel ål og rejer, som ørreder og skrubber.

Karrebæksminde

Den nu tilsandede munding (heraf navnet – minde) mellem Lungshave og Enø fungerede i århundreder som havn og indsejling til Næstved. Men i begyndelsen af 1800-tallet etablerede Næstveds købmænd havn på vestsiden af Lungshave, og kanalen blev gravet.  Som turist kan man nu cykle rundt og indsnuse stemningen. “Kabyssen” fungerede som købmændenes lager, mens “Pandekagehuset” var toldbygning. Ruten følger Alléen nær kanalen med lindetræer og lave huse.
Under pælesidningskonkurrencen i juli vil man kunne iagttage folk siddende på pæle ude i vandet – bare for sjov – i op til 5 dage.

Menstrup Bjerg

Bakkedraget 43 m.o.h. giver en panoramaudsigt over lagunekysten. Til “bjerget” knytter sig en del sagn, bl.a. nævnes i “Danske Atlas” fra 1767, at her altid er vand til kreaturerne, selvom andre steder er tørre.

Klinteby Klint og vindmøller

Klinteby og dens klint hed indtil 1926 Gumperup, men det syntes beboerne lød lidt tungt. Stedet blev i 70’erne udpeget til placering af et atomkraftværk, men nu maler moderne strømproducerende vindmøller i stedet. Det er en flot klint med flydeler. Kristiansholm Plantage Plantagen ejes af Fuglebjerg Kommune, som har indrettet teltplads og mange gode rastesteder med havudsigt.

Bisserup

Bisserup var tidligere havneby for Slagelse. Cykelruten passerer en skanse fra omkring 1807 – Napoleonskrigenes tid. I dag byder Bisserup på et hyggeligt sommermiljø omkring havnen og Lodskroen med brugsforening, fiskehandel, turistbutikker, kiosk, galleri og en fin badestrand.